Wednesday, April 6, 2011

In A Memory, Abah : Part 6

setahun sudah Abah pergi menghadap Ilahi... terasa seperti sejam yang lepas aku menguruskan jenazahnya..

sudah lama aku tak menulis cerita pasal Abah.. mengelakkan kesedihan, menafikan perasaan sendiri, berlagak kuat antara faktor untuk tidak menulis.. sekarang dah setahun, aku terasa terpanggil.. sekurang-kurangnya bila aku tua esok-esok aku boleh baca balik apa yang aku tulis ni, dengan itu ingatan aku terhadap Abah takkan luput dimamah usia..

ini adalah antara ayat-ayat Abah yang aku gemari sepanjang Abah masih bersama kami


1. "hok besar tok buleh pukul hok kecik!"
ajaran Abah yang paling aku minat dalam membesarkan kami adik-beradik.. yang besar tak boleh pukul yang kecil.. maksudnya, dalam adik-beradik aku, siapa-siapa tak boleh pukul yang lebih muda dari diri sendiri.. kalau pukul, Abah akan pukul yang lebih tua even yang muda buat salah.. aku selalu kena, sebabnya aku anak lelaki tunggal.. kalau berebut something, confirm lah aku guna kekerasan.. bila aku pukul, adik aku nangis then Abah datang pukul aku.. kadang-kadang adik-adik aku (lebih-lebih lagi kacik) saja buat aku marah sebab tahu aku tak boleh pukul dia!! aku memang tak setuju dengan Abah dalam hal ni pada mulanya.. bila dah besar panjang, baru faham kenapa Abah buat macam tu.. mendidik diri untuk tidak menganiayai adik-adik... kadang-kadang masa Abah takde kat rumah, pergi kerja ke, aku balun je adik-adik aku.. hahaahahaha!!


2. "tok gerok tok bangung!"
selalunya Abah akan sebut ayat ni setiap pagi... yelah, adik-beradik aku memang liat nak bangun pagi.. kalau mama kejut, confirm makin malas nak bangun.. tu yang Abah bengang.. selagi tak kejut, tak bangun... aku dulu tak setuju jugaklah dengan Abah.. yela, dah tak kejut, memanglah tak bangun!! tapi dulu setiap kali Abah sebut ayat nih, kami adik-beradik automatik bangun kemas-kemas tempat tidur even mata still tak boleh celik lagi.. sebabnya ayat ni kadang-kadang masuk dalam mimpi.. nak tunjuk nya takut ke Abah.. hahaha.. sekarang dah faham, Abah mahukan anak-anak dia boleh bangun sendiri tanpa dikejut...


3. "sempokoh!", "poha'k eh!"
ayat-ayat ni selalu keluar dari mulut Abah kalau dia annoying tentang sesuatu... aku tak tahulah ayat ni ada dalam loghat kelantan ke tak.. sebabnya aku tak pernah dengar member-member kelantan aku sebut tapi Abah selalu sebut... bila tanya Abah "sempokoh" tu apa, Abah jawab "tahu tak binatang yang jalan lembab, tak boleh fikir diri sendiri, sempokoh la tuh" aku, "haaa?" tak faham then biarkan je.. sama jugak dengan "poha'k".. yang penting, aku tahu bila Abah sebut ayat-ayat nih, memang dia menyampah gila-gila la tu...


4. "mentaliti kelas ketiga"
ayat ni Abah selalu sebut dalam ceramah beliau di meja makan, semasa dipicit belakangnya, dan di depan tv semasa menonton drama melayu... "tu mentaliti kelas ketiga la tu" kata Abah bila menonton drama melayu yang mengandungi elemen hasad dengki, takbur, derhaka dll... "Abah tak nak anak-anak Abah duduk dalam lingkungan mentaliti kelas ketiga, biar mentaliti kita di kelas pertama" ceramah di meja makan... Abah nak anak-anak dia mempunyai pemikiran yang tidak menghancurkan orang lain untuk mara ke hadapan, mahu anak-anak dia matang dalam membuat segala keputusan, matang dalam mengekspresikan emosi.... tapi, kenapa "mentaliti kelas ketiga" bah? kenapa bukan keempat, kelima, kesepuluh? sampai sekarang aku terfikir.. ahaha!


5. "uuweik-uuweik", "papa embam", "dampai-dampai"
ayat-ayat ni Abah selalu sebut bila kami sekeluarga di dalam kereta.. "uuweik-uuweik" Abah sebut bila kereta melintasi bonggol jalan perlahan-lahan, "papa embam" Abah sebut ketika ternampak kapal terbang di langit, "dampai-dampai" Abah sebut bila dah sampai rumah... sebenarnya, semua ayat ni berasal dari aku.. aku yang start sebut masa aku kecil dan tengah pelat-pelat lagi.. tapi Abah yang selalu ulang... bila Abah sebut, aku hanya mampu tersenyum dan tergelak kecil.. tapi dalam hati aku sangat gembira sebab Abah mengingatkan aku yang aku mempunyai masa manja dengannya....


6. "abah ni abah kan"
ayat ni paling susah nak bangkang... memang kenyataan Abah tu Abah.. Abah selalu ajar anak-anak dia basuh pinggan sendiri lepas makan.. tapi Abah tak basuh pinggan dia pulak.. aku pernah bising sekali cakap "Abah tak basuh pinggan boleh pulak" then, jawapan Abah sangat simple, "Abah ni abah kan?"... aku senyap, tak boleh lawan!!! dan jugak bila aku takde duit sangat-sangat then tak mintak dekat Abah, Abah memang marah.. aku tak mintak sebab aku tahu abah bukannya banyak duit.. kami sekeluarga hidup cukup-cukup makan je tapi alhamdulillah bahagia... "kenapa tak mintak dengan Abah? walaupun Abah takde duit, Abah ni kan abah.. tahulah Abah nak cari kat mana"....... Abah, you're such a great Abah!


inilah antara ayat-ayat Abah yang masih terngiang-ngiang dekat telinga aku.. ada banyak lagi, tapi inilah yang favourite aku... bila rindu Abah, ingat balik pasal ayat-ayat ni, aku happy.. sangat happy.. aku bersyukur ya Allah kerana memberi aku kesempatan mengenal hati budi seorang insan bernama Wan Ismail Wan Yusoff....:')

semalam, 6hb April 2011, genap setahun Abah pergi meninggalkan kami sekeluarga.. semoga roh Abah dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang beriman di sisiNya...

Al-Fatihah~


Moral Of The Story - kenangan adalah sesuatu yang indah





15 comments:

m!S$ sImpLe.. said...

owh terima kasih coz entry nih uat sy nanngis memalam buta nih!!

Al-Fatihah utk arwah..

JAY said...

haha.. ala, sorry ain...:P

btw, thanks ea..:)

Pencacai Alim said...

alfatihah..kejap je msa.. ayah aku bru je meninggal last week.

efa fairuz said...

sempokoh la mu nih! pok hak sungguh g cito pasal abah! abah tu kan abah! meme la tak same ngan mu!

huhuhuhuhu


*rindu!!

JAY said...

jeni: oh, takziah weh.. sori aku lama tak bukak blog.. tak tahu.. al-fatihah

kakak: hahahaha.. abah kan abah.. T_T

Haa Fakihah said...

abah kan abahhhh.!! wuu rinduuu.

* eh tapi abah kate ke aku sempokoh tu terompah! hahaha maknenye bende hk tok paka kijo la sempokoh tu.

JAY said...

entah.. hahaha.. maksudnya sempokoh nih memang benda takde guna la yea.. hahaha!

Ahmad Saufe a.k.a Apai said...

Jay..

I must say that, every post on MEMORY ABAH Part 1-6 very touching and full of value to be ponder on.

Congratulation for the marvelous write up and keep on writing bro!

Al Fatihah to ur late Abah ..hmm..its being a year..may he laid in peace there.

JAY said...

thanks sopi.. really appreciate it.. thanks again for your support..:)

noornazuha said...

emm..sedehnyer baca entry neh..nak menitis air mata..ye betul..yg pergi tetap pergi..yg tinggal hanya kenangan yg x akan dilupakan sepanjang hayat..Al Fatihah!

Jay said...

hee... tengkiyu yea..:)

Sunset on the Twilight Horizon said...

even orang yg kite panggil abah, appa, apak, bapak, ayah, papa, babah, walid, abi, father, dad, dan mcm2 panggilan lagi adalah panggilan utk orang yg berbeza bg setiap dari kita.....tp kasih sayang dan cinta dia pada kita as anak....sama aje....suci tak berbelah bagi.....

Jay said...

betul tu sunshine.. agreed!!

Syuxer said...

Abe jay..entry mu pasal arwah abah mu sangat2 menyentuh hati..abah mu bertuah dapat anak mcam mu..bila baca entry abah mu,aku teringat ko arwah mak aku..al-fatihah untuk kedua-dua..

Jay said...

owh.. tengkiyu mat syuk.. just to express my feel to him.. tak salah kan nak ingat orang yang dah tiada.. al-fatihah untuk arwah mak mu...:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails