Monday, June 29, 2009

Hepi Besday Budak

Happy Birthday to you Nurul Nadia Mansor.... sweet 21...:)

slamat pjg umo n dimurahkan rezeki... selalu la bahagia di samping orang tersayang ea....:P
sori, tgk blog caki br igt besday budak... hehehe...:P

da tua, jgn nakal2....:)

aha.. song for u budak...:)
Align Center video


Moral Of The Story - kita semakin tua

Wednesday, June 24, 2009

Nama Timang-timangan

em... nama timangan ni same ngn nama samaran, nama panggilan kan??
post aku kali ni nak bitau nama2 timangan yang orang guna tuk panggil aku....


wan faizin - mmg name penuh aku, selalunye cikgu2 @ lecturer2 akan panggil aku gune name nih...

ijen - nama panggilan aku di rumah, abah n mama aku gune, adik2 n kakak aku... bdk ppuan yg rapat ngn aku pun ade panggil aku ngn name nih...kawan2 aku (poji, pojan, tiya) mase aku duk kl kecik2 dulu pon panggil aku ngn name nih...

faizin - budak2 sekolah rendah (sk tg lalang, sk sg karang), menengah (smk beserah, smk abdul samad)

paijing - sorg je membe aku panggil aku cmni, name die afifat....

paijen - kawan2 lelaki smk abdul samad panggil aku cmni...

jay - name ni mcm glemer sikit... kawan2 sekolah aku ade gne sbb paijen tu mcm panjang sangat.... name ni pun aku gune mase aku blaja kat KPMIM dulu... senang dorang nak panggil.... sampai sekarang pun guna.... name glemer kate....

wan - name ni digunakan oleh bos aku mase praktikal dulu.... rase mcm orang tua lak....

fain - ade budak perempuan yang minat aku mase sekolah menengah dulu panggil aku gne name nih... aku xnak!! geli!!

jain - name ni digunakan oleh izah, kak sha n kak ej je...

din - haa, name ni berasal dari adik bongsu aku... dulu mase die mule2 lahir abah n mama ajar die sebut name aku, ijen.... tapi die tgh pelat mase tuh, nak sebut jen jadi din..... sampai skrg die da form 2 pun panggil aku din kat umah.... adik beradik aku yang len pun panggial aku din sekarang ni kecuali kakak aku yg still gune ijen... hohoho...:P

bidin - ha, ni macam siot gak.... kan ke jauh beza ngn name betul aku?? org mula2 panggil aku cmni ialah mak sedara aku, zakiah namenye.... bile die dpt tau adik bgsu aku panggil aku din, otomatik die suh tuka "panggil bidin la, nampak macam abg sikit".... abis adik2 aku pun kadang2 gune name tu bile nak bercakap ngn aku.... adoiyaii.....

pok jeng - mekyam sorang gune nama ni tuk panggil aku... sbb nak balas dendam aku panggil die mekyam... hahahaha..:P

pok deng - name ni adik aku (kakcik) cadangkan kat anak buah aku tuk panggil aku.... aku pon ngn senang hati bahasekan diri aku pokdeng kat dorang sume....

budeng - ape kan daya, anak buah aku yg sorang ni (paih) still pelat lagi, die nak sebut pokdeng jadi tersebut budeng.... abis mama abah kakak adik2 aku suke panggil aku budeng sekarang ni... budak paih nih.... nasib bek nakal, kalau tak... aha...:P



haa, tu la senarai name2 timangan aku sebagai wan faizin nih.... huihh... banyak rupenye.... ade belas2 gak... name jay la yang paling ramai orang gune.... senang nak ingat kan??? hohoho...:P

Moral Of The Story - panggil orang dengan nama yang baik2...:P

Tuesday, June 16, 2009

Cantik

ehem...

ini lah perempuan yang paling cantik bagi aku... hehehe...:P

aku nak cerita pasal cantik nih... cantik rupa paras yea bukan cantik dalaman, cantik budi pekerti ke ape... perkataan cantik ni sinonim untuk kegunaan perempuan sahaja... kalau kate lelaki cantik, mak aihh gelinya.... contoh ayat, "caki, kau cantik la"... tak ke geli tuh?? hahahahaha.... sori caki... saje je (glemer sikit mu nanti)...:P

em, ramai kawan perempuan aku selalu tanya, "jay, orang laki ni memang suke tengok perempuan cantik je eh?".. aku jawab la.."mestilah, sape nak tengok benda yg hodoh2 kan?"... hahaha... takde2, gurau je.... jawapan aku, cantik itu subjektif..... macam kita jawab soalan subjektif mase SPM dulu, jawapan die tak tentu... bkn mcm soalan objektif....

bagi orang lelaki macam aku nih, cantik tuh berbeza mengikut selera masing2.... ade yang kate kalau kulit putih tu cantik, ade lak yang kate hitam manis tu cantik, ade yang kate kurus tu cantik, ade yang kate gebu @ montok tu cantik.... ade kate kalau perempuan tu tinggi lagi cantik, ade yang kate perempuan rendah lagi terserlah kecantikannya.... dan macam2 lagi la....

untuk kawan2 perempuan aku, jawapan untuk
cantik ni senang je... of kos la lelaki suka tengok perempuan yang cantik2 je..... dalam Islam pun ade sebut suh cari wanita yang sedap mata memandang tuk dijadikan isteri.... bukan pe, nanti takut bile dah kawen tiap kali balik keje je dah tak nak tengok muke bini, asal tengok je menyampah... last2 hubungan jadi suram dan tak semena2 cerai.... sebab tu islam letak kriteria tu bile nak cari calon isteri.... cewahh, macam pakar lak aku dalam hal nih..... tetapi, cantik bagi orang lelaki berbeza-beza... macam yang aku terang kat atas tadi la... setiap orang ade persepsi sendiri, selera sendiri....

bagi aku, ke
cantikan seseorang adalah bergantung kepada mata yang melihatnya.... (ayat cite hindustan nih, tak rugi layan hindustan).... huhuhu...:P


Moral Of The Story - kecantikan semua itu bukan milik kita.... kita hanya pinjam je dari Dia....:)


tata...:P

Saturday, June 13, 2009

Gambar2 Kawen Ellya...:)

tadaa!!
haa, aku br dpt gamba dr ain comey (rujuk gamba di atas)..... hehehe.... sekarang leh aku upload banyak2 gambar mase elia ni bersanding arituh... huhuhu...:P

enjoy!!elia da terpacak menunggu kami di muka pintu... sebenarnye baz msuk dulu umh die ajak die kua,... hahahaha...:P

pastu aku bagi hadiah yang yang mewakili semua budak2 hnd bit batch 2004.... heh...:P

ape lagi... aku mesti la sempat posing... posing ngn pengantin tuh... sempat gatal2 jap.. ngeh2...:P

dalam kul 2 lebih camtu la, pengantin lelaki dah sampai... aduh, tak leh nak gatal2 dah ngn elia.. huihhh...:P

2 gambar kat atas nih die tengah bersanding... ni baju 1st dorang... aku xtau la dorg ade bape helai bju pengantin, tapi aku sempat tengok ade dua helai je... hehehe...:P

adegan suap-menyuap...

aku, pokloh n mushah... ni jela budak laki ex kpmim yang ade... duang n zery balik awal.. ade sebab2 yang x dapat dielakkan... huihhh...
haa, ni kitorg xtau nak watpe.. sebab tgh tunggu pengantin tukar baju... hohoho... so, duk lepak depan pelamin jela...

alang2 dah duduk depan pelamin, ape lagi... amik kesempatan la... aku ngn adah berposing bersanding... amik berkat.... aku ngn adah takde pape ok? kekekeke...:P

aha.. akhirnye pengantin dah salin baju laen... sowila takde gambar yang lawa la untuk dorang bile pakai baju 2nd nih.. huihhh....

hee, bergambar kenangan dengan elia dan suaminye... sowila gamba tak clear...

em, ni lepak kat luar sebab dah nak balik dah... lagipun tak nak kacau photographer dorang wat keje... amik gambar ngn pengantin tadi pun die mcm da bagi signal yang die tak senang ngn kitorg... maybe betul kitorg kacau kot... hehehe...:P

Sowila... sudut gamba banyak x menarik... huihh... bukan pe, sebab duk bergalok je lebey... hahahaha...:P

Moral Of The Story - kurangkan bergalok... hehe..:P

tata...:P

Thursday, June 11, 2009

Lesson To Be Shared

weiipp...

aha, lepas tgk blog nadyachot, aku pun rase nak kongsi cite yang aku dapat dari email.... kisah ni aku da tau mase kecik2 dulu, tapi da lupa..... then, bila aku dapat email forward ni dari adah (syahadah), aku teringat balik kisah ni.... bukan pe, saje nak kongsi2.... in english ya.....:P

Wake up for Fajr Salaah

A man woke up early in order to Pray the Fajr Prayer in the masjid. He got dressed, made his ablution and was on his way to the masjid.

On his way to the masjid, the man fell and his clothes got dirty. He got up, brushed himself off, and headed home. At home, he changed his Clothes, made his ablution, and was, again, on his way to the masjid.

On his way to the masjid, he fell again and at the same spot! He, again, got up, brushed himself off and headed home. At home he, once again, changed his clothes, made his ablution and was on his way to the masjid.

On his way to the masjid, he met a man holding a lamp. He asked the man of his identity and the man replied "I saw you fall twice on your way to the masjid, so I brought a lamp so I can light your way."

The first man thanked him profusively and the two where on their way to the masjid. Once at the masjid, the first man asked the man with the lamp to come in and pray Fajr with him. The second man refused. The first man asked him a couple more times and, again, the answer was the same.

The first man asked him why he did not wish to come in and pray. The second man replied "I am Shetaan(devil/ evil)"

The man was shocked at this reply.

Shetan went on to explain, "I saw you on your way to the masjid and it was I who made you fall. When you went home, cleaned yourself and went back on your way to the masjid, Allah forgave all of your sins."
"I made you fall a second time, and even that did not encourage you to stay home, but rather, you went back on your way to the masjid. Because of that, Allah forgave all the sins of the people of your household."

"I was AFRAID if I made you fall one more time, then Allah will forgive the sins of the people of your village, so I made sure that you reached the masjid safely.."

So do not let Shetan benefit from his actions.

Do not put off a good that you intended to do as you never know how much reward you might receive from the hardships you encounter while trying to achieve that good.
*shetan = syaitan

bukan ape, saje nak mengingatkan sesama kite.... aku pon takde la sempurna sangat..... subuh pun kdg2 terlepas gak.... tak tuju kat sape2, hanya sebagai pengajaran untuk kite semua je.... walaupun ibadah kita tak sempurna, sekurang2nya kita kenalah berusaha memperbaiki tahap ibadah kita tuh., aku pun same.... semoga kita semua diberkati hidup oleh Allah s.w.t.....:)

Moral Of The Story - sembahyang itu tiang agama

Wednesday, June 10, 2009

Aku Merumput

hari ini.... 10 June 2009.... (9.04 pagi)

aku bangun awal gile arini... 1st time sepanjang aku bercuti kt umah ni aku bangun pagi dan xtdo lepas subuh... aku rase aku patut dipuji untuk ini..... huhuhuhu...:P

btw, aku nak bitau aktiviti yang aku wat, kenapa aku bangun awal... aku telah ngupuk (dlm loghat klate, dlm bahasa luar dipanggil merumput) halaman umah aku..... untuk pengetahuan mereka yang tidak tahu benda yang disebut merumput ni, haa.. merumput ni adalah aktiviti yang mana seseorang itu membuang @ mencabut rumput dari tanah...... maybe tempat laen sebut menebas kot.... tapi aku tak de nak sebut menebas sangat sebab rumput tak dela panjang sangat.....

haa, benda ni la yang aku wat... bkn ape, aku geram sangat tengok rumput (ke boleh dipanggil lalang?) membiak dgn cepatnya di halaman umah aku... sebenarnye tak de la cepat sgt pun membiak, selalu tangguh keje je yang wat rumput @ lalang ni naik cepat.... huhuhu....:P

haa, dua gbr di atas menunjukkan rumput @ lalang yang aku nak buang.... hahaha...:p

aha... mula2 di pagi hari aku "dibantu" oleh anak kecil (hope korg leh npk la) yang bernama faiz (pronounciation paih).... tu la anak buah aku... enterframe sikit... bagus die.. rajin dari aku.... bagus betul "tolong" aku cabut rumput nih...


haihhh... aku wat smpi kul 11 camtu la.... matahari da tinggi... aku pun menghentikan kerja aku... da separuh da aku wat.... penat pun ade... tibe2 aku rase hebat sebab dapat wat bnda nih... hehehe...:P

haa, ni bile aku sambung petang tadi lak... nampak kan dah clear sikit?? jangan tipu... mesti korg stuju kan? huhuhu.....


hahahaha..... yang ni lak bila aku dah abis wat keje merumput nih... dah macam model cangkul lak... confirm laku cangkul kat kedai kalau kedai2 semua letak gambar aku nih... hohoho.....:P

haaa...... ni la ore klate panggil ngupuk atau ikut bahase luainye merumput... aku xtau betol ke tak orang luar panggil camtuh... hahahaha...... yang penting, disebabkan aku ngupuk ni la halaman umah aku dah kembali clean and clear... hahahaha....:P

syok gak keluarkan peluh musim2 cuti camnih.... dari asik tido wat perut je.... baik aku ngupuk je.... aku rase macam nak ngupuk halaman umah jiran aku lak..... hahahaha...:P

Moral Of The Story - tak rugi kalau rajin...:)

p/s - bukan aku wat sorang2 je, abah aku ade tolong skali..... tp xde gamba die lak... huhuhu..:P

Sunday, June 7, 2009

Tahniah Tengku Ellya Aida & Azuan

tadi... (kompang dipalu~pengantin baru~duduk bersanding~tersipu malu~)

tengku ellya aida dan suaminya, azuan

6 Jun 2009 - kuala terengganu... berlangsung lah satu majlis persandingan antara tengku ellya aida dengan pasangannya, azuan (xigt nme pnuh la, sowi.. hehehe)...

kenapa aku letak cite persandingan ni dalam blog aku?? aha....... sebab tengku ellya aida ni salah sorang dari bdk batch aku (HND BIT 2004 batch).... dulu same2 g kelas, same2 ngumpat2, borak2, hantar asgmnt, lepak2 cafe, tak sangka.... dah kawen dah rupenye die ni... kirenye sekarang die la orang 1st dalam batch aku yang berkahwin.... kitorang yg pegi tadi selain aku termasuklah pokloh, adah, dell, zeri, baz, membe baz, nina, fazira, amoi dan eni.... kedatangan kitorang telah disambut oleh elia yang tersenyum lebar dan nampak hepi.... yela, membe
datang majlis kawen kite, sape tak hepi kan?? huhuhu.....:P

elia agak cumel dan menawan sebab dah dimekap cantik2 oleh jurmekap die.... x pernah lagi aku tgk muke die mekap camtuh.... cantik gak rupenye budak nih.... hehehehe... dulu mase kat kolej aku dan beberape membe aku gelar die, '
budak darjah 6', (sebab badannya yang kecil dan cumel itu) tengok2 darjah 6 pun die gak yang kawen dulu... hahahahaha.....:P

majlis persandingan tadi bertemakan serba ungu.... tapi sekarang aku x dapat gambar2 dari kamera ain, so tak banyak gamba yang leh aku uplod... ade gamba dari kamera amoi dan adah je... tq so much to both of u....:*


ni mase pengantin lelaki baru sampai... pokloh enterframe kat blakang tuh... huhu...

dari kiri: nina, fazira, dell, elia, eni, amoi dan adah.... ceh, aku xde pun bgamba ngn elia kat bilik... hukhuk...:P

apa pun... sekalung tahniah aku ucapkan untuk elia kerana telah selamat diijabkabulkan dengan jejaka pujaan hatinye iaitu azuan.... aku sungguh hepi tengok die dah kawen.... dah tercapai salah satu hajat die dalam idup.... semoga kebahagiaan korang akan berkekalan hingga ke anak cucu.....:)

SELAMAT PENGANTIN BARU!!


Moral Of The Story - jodoh pertemuan di tangan Tuhan....

p/s - nak nanges rasenye tgk die bersanding... terharu.... hukhukhuk...:P

Monday, June 1, 2009

Seperti Yang Dijanjikan...

aha...

hari tu aku dah janji kan nak letak gambar2 mase kitorang pergi berkelah kat lata tembakah.... haaa, ni aku upload dengan kadar yang tak banyak sangat... sebab banyak gambar sensored... ngeh2...:P

anyway, enjoy la... hohoho..:P

ni mase nak bertolak... dorg tunggu sape tah...

aha... ni la port kitorg... nk bbq, nk salin seme kt sini (bdk laki la)

aha... yang bertowel merah kt kpale tu la aku... tgh pikir pe yang patut aku wat mula2 sampai nih..

budak2 ni x pikir mcm aku lak... dorg g rse air dulu... manis x air tu oii?? hahaha...:P

aku pun wat2 sibuk la.... konon2 ku tolong menghidupkan bara untuk panggang ayam n sosej... huhuhu...:P

uhu... ni bile ayam dah nak siap dipanggang ramai da kerumun sampai aku xde tempat... jap, aku tgk ape tuh?? (nakal sungguh... hehehe...:P)

lepas makan... aha, aku naik atas air terjun tu tuk mencari kedamaian.... air yang tenang... buaya pun tiada... huhuhu.... damai di hati...:P

haa, ni 2 orang model yang aku upah untuk menampakkan batu2 yang terukir sendiri tuh... jangan tengok model weh, tengok batu tuh.... huhuhu...:P

aku turun bawah balik, amik gambar budak2 ni mandi manda... ni tangan mira baik (die suh panggil name die camni)... die rase gamba ni lawa bila ade jari die....

hah, mane leh aku duk jadi cameraman je.... join mandi la skali... siap wat menara lagi... tapi bile kemey (yang x naik lagi tu) nak naik je atas skali, dah runtuh.... hehehehe....:P

dah sejuk mandi, aku jadi cameraman balik.... dari jauh aku nampak mamat ni (amer) pandang2 aku macam nak suh amik gamba die, aku pun snap la sekeping... ngeh2... seblah die tu payed..:)

dua gamba atas nih di request oleh shaman.... die suh aku amik gbr die terjun... saif dan amer terjun pun ade gak.... tapi aku letak shaman ngn zuher ni je eh... hehehe...:P

aha..... camtu la serba sedikit rumusan daripada picnic kat lata tembakah... kirenye ni reunion kecil-kecilan.... macam kek yang dibawa oleh sophia ni (aku xtau sape bawak kek ni tapi mira bitau sophia la) menunjukkan reunion budak kpmim kos DIA, HND n DECOM..... huhuu....:P

aku ingat nak wat jugak la picnic... tapi besar-besaran punya..... walaupun dah dua kali wat (picnic kat sg gabai n air terjun chamang), tak puas sangat sebab ade member2 yang x dapat join.... huihhh.... nantila aku plan lagi yea kawan2.... susah nak cari date yang semua orang cuti... wat mase hari raya kang xde orang nk ikut lak... huhuhuu...:P

Moral Of The Story - picnic camni mengeratkan silaturrahim.....:)

p/s: mostly aku jadi kameraman tuk kamera sorang bdk ppuan bernama zatil ni.... selalu caki je yang suke snap2 nih, dah die xde, aku jadi die la jap... huhuhu...:P

tata...:P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails