Wednesday, June 10, 2009

Aku Merumput

hari ini.... 10 June 2009.... (9.04 pagi)

aku bangun awal gile arini... 1st time sepanjang aku bercuti kt umah ni aku bangun pagi dan xtdo lepas subuh... aku rase aku patut dipuji untuk ini..... huhuhuhu...:P

btw, aku nak bitau aktiviti yang aku wat, kenapa aku bangun awal... aku telah ngupuk (dlm loghat klate, dlm bahasa luar dipanggil merumput) halaman umah aku..... untuk pengetahuan mereka yang tidak tahu benda yang disebut merumput ni, haa.. merumput ni adalah aktiviti yang mana seseorang itu membuang @ mencabut rumput dari tanah...... maybe tempat laen sebut menebas kot.... tapi aku tak de nak sebut menebas sangat sebab rumput tak dela panjang sangat.....

haa, benda ni la yang aku wat... bkn ape, aku geram sangat tengok rumput (ke boleh dipanggil lalang?) membiak dgn cepatnya di halaman umah aku... sebenarnye tak de la cepat sgt pun membiak, selalu tangguh keje je yang wat rumput @ lalang ni naik cepat.... huhuhu....:P

haa, dua gbr di atas menunjukkan rumput @ lalang yang aku nak buang.... hahaha...:p

aha... mula2 di pagi hari aku "dibantu" oleh anak kecil (hope korg leh npk la) yang bernama faiz (pronounciation paih).... tu la anak buah aku... enterframe sikit... bagus die.. rajin dari aku.... bagus betul "tolong" aku cabut rumput nih...


haihhh... aku wat smpi kul 11 camtu la.... matahari da tinggi... aku pun menghentikan kerja aku... da separuh da aku wat.... penat pun ade... tibe2 aku rase hebat sebab dapat wat bnda nih... hehehe...:P

haa, ni bile aku sambung petang tadi lak... nampak kan dah clear sikit?? jangan tipu... mesti korg stuju kan? huhuhu.....


hahahaha..... yang ni lak bila aku dah abis wat keje merumput nih... dah macam model cangkul lak... confirm laku cangkul kat kedai kalau kedai2 semua letak gambar aku nih... hohoho.....:P

haaa...... ni la ore klate panggil ngupuk atau ikut bahase luainye merumput... aku xtau betol ke tak orang luar panggil camtuh... hahahaha...... yang penting, disebabkan aku ngupuk ni la halaman umah aku dah kembali clean and clear... hahahaha....:P

syok gak keluarkan peluh musim2 cuti camnih.... dari asik tido wat perut je.... baik aku ngupuk je.... aku rase macam nak ngupuk halaman umah jiran aku lak..... hahahaha...:P

Moral Of The Story - tak rugi kalau rajin...:)

p/s - bukan aku wat sorang2 je, abah aku ade tolong skali..... tp xde gamba die lak... huhuhu..:P

10 comments:

::~~ pAri~paRi ~~:: said...

huh.. ish3..
niat nk ajak org wat kebaikan tape..
tp jgn riak udah lerr..
ngeh3.. =^_^=

pape pon ajen mu ngupuk ek..
pastu siap nk ngupuk umah jiran lak tuh..
seb bek umah aku takde rumput and takleh tanam rumput.. lau tak.. ku da pggil mu ngupuk umah aku plak..
ngeh3.. =P

good job dear.. kikikiki.. =P

NadyaChot said...

bagusnye.saya telah mempelajari bahasa klate arini.hehe.

NGUPUK!

tq cikgu jay.

JAY said...

to pari2 - aku tau da umh mu xdop rumput sbb tu aku rilek je post psl rumput2 nih... hehehehe...:P

to nadyachot - xde hal la bdk... nnt abg bdk ajar lg byk... smpi bdk da x pelat kecek klate... huhuhu...:P

::~~ pAri~paRi ~~:: said...

hoho.. ku nk blajo kecek klate gok.. huu.. ajor la.. abg jay?? ngeh3.. =^___^=

hoho.. sesedap jek ek.. hiks..

m e E n said...

betol laa tu.
merumput.
kalo ajak kuar minom teh,
org panggil mengeteh
walaupon kuar minom air milo.

farwalis said...

ok...kat sini aku nak cakap sesuatu..

ko ngumput tu tengah2 matahari naik...

err....xper ke? x makin gelap ke weh?

JAY said...

to yamin - adeke mengeteh?? aku xtau pun...

to caki - xpe, aku puteh pn mu tetap pgil aku itam... hohoho... so, biarla tgh pns pn...:P

mikurun said...

caki lawak..kahkahkahkahKAHAK..
:P
weyh uma aku lak..
kau free time mai r umah aku..
uat part time and ganjaran die adalah senyuman aku yg menawan..nak x?
limited edition nih..weeee~

JAY said...

wahh?? mira snyum menawan?? aku slh bace ke ape nih?? hahahaha...:P

efairuz said...

ahahahahahahahah

anak aku besss!!

comei gilakk!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails