Thursday, February 18, 2010

Abah


Wan Ismail
nama yang ijen selalu tulis bile cikgu suruh tulis nama penuh ijen masa sekolah dulu
itu maknanya wan ismail adalah nama abah

Abah
sejak kecil abah selalu marah-marah ijen
sejak kecil abah selalu pukul ijen dan adik beradik yang lain
ijen tak buat salah pun, bila abah marah kakak or kacik mesti ijen kena marah jugak
ijen benci abah marah-marah ijen
ijen benci tengok abah tengking
bila abah marah abah sangat bengis
macam kitorang ni barang je

Abah
ijen ada prasangka buruk kat abah
bila kena marah dengan abah ijen akan doa macam-macam
yang buruk kena pada abah
bila dah buat macam tu baru ijen akan puas hati
sebab ijen tak suka abah marah
ijen selalu mengata belakang pasal abah
depan abah, abah akan nampak wan faizin yang berhati mulia
belakang abah, wan faizin berhati syaitan menjelma

Abah
ijen sangat bodoh
ijen bodoh sebab selalu kutuk, menyumpah abah dalam hati
ijen jarang senyum bila fikir pasal abah
selalu rasa menyampah bila sebut abah
ijen hanya akan terbayang benda yang buruk pasal abah
padahal ijen takkan membesar macam sekarang kalau bukan sebab abah
sebab tu ijen bodoh
selalu fikir diri sendiri je
tak fikir pasal abah
kenapa abah marah-marah
kenapa abah pukul-pukul
semua tu ada sebab sendiri

Abah
dulu ijen selalu nangis sebab abah
ijen tahu abah susah payah membesarkan kitorang adik beradik
ijen kasihan tengok abah balik kerja, tengking mama
sebab tu ijen nangis
ijen tahu tekanan kat tempat kerja
abah tak ada tempat lain nak lepas
bila abah bawa masalah ke rumah
ijen nangis lagi

Abah
ijen dah jadi orang sekarang
ijen boleh fikir yang mana baik yang mana buruk
semuanya sebab abah
adik-beradik semuanya pun dah besar panjang
dah boleh jaga diri masing-masing

Abah
ijen dah tak nak nangis
ijen dah kuat untuk abah
ijen nak buktikan kat abah
ijen boleh jadi lelaki sejati
ijen boleh buat semua yang abah buat
malah lebih baik dari itu

sekarang,
ijen dan adik beradik semua mendoakan abah supaya cepat sembuh
kitorang tak nak tengok abah sakit-sakit, tak boleh bangun, tak lalu makan, cengkung, kurus. kitorang nak tengok abah berjalan, menari, tersenyum, tersengih, makan nasi 2 pinggan, gemuk
kitorang nak cakap "perut abah dah buncit", "tengok dari jauh abah nampak gemuk"
kitorang tak kisah abah nak marah-marah lagi
marahlah sesuka hati
sebab kitorang anak abah

Abah
maaflah pengetahuan agama ijen agak kurang
tak boleh nak sama macam abah
tapi ijen akan usahakan
ijen akan doakan yang terbaik untuk abah
ijen nak cakap benda yang ijen susah nak cakap kat abah
"ijen sayang abah"


entry ni agak sedih sebab abah dimasukkan ke hospital machang sejak selasa lalu disebabkan penyakit yang tidak diketahui lagi. dah xray tulang semua tak ada masalah, penyakit batu karang pun efek masa nak kencing je. still tak tahu kenapa sakit apa yang buat abah tak larat nak bangun langsung. abah ditransfer ke hospital kota bharu untuk rawatan lanjut.

semoga abah cepat sembuh.. ijen nak bergambar dengan abah masa grad untuk degree ni macam kat atas tu.... :' )

*ijen = panggilan aku jika berkomunikasi dengan abah



Moral Of The Story - minta yang elok-elok untuk orang tua kita



19 comments:

Oh techic Oh said...

aku doakan abah kamo cepat sembuh deh jay!

efa fairuz said...

:((

aku pn supe mu gok jen, time abah marah2 mesti aku ngutuk blakang..pastu ckp mcm2..tibe2 mcm skrg rase dose sgt2..bakpe aku kate gitu ke die..


aaa..cepat la baik abah..nak tgk abah buncit mcm dulu..nk tgk abah nyanyi2 wat lawak..makan gulai mama masak dgn selera..bagi tazkirah kat meja makan..aaa T_T

semoga abah cepat sembuh, amin~

JAY said...

[mumtazah] tq kecik... jasamu amat dihargai....:)

[kakak] kan?? doa la byk2... mtk2 cpt sembuh... sedih aku tgk abah cmtu... xpnh2 tgk die sakit.. ssh ati aku.. huihh...:P

gelarezz said...

aku doakan abah ko cpat sembuh eh..
be strong tau.. :D

N.J. said...

doakan yg terbaik.. InsyaAllah..

JAY said...

[farah n nabil] tq so much yea korg...:)

farwalis said...

gua paham.. dulu mak gua sakit......



gua paham! aduh teremo lak

JAY said...

tq sbb phm... xpe emo.. entry ni mmg tuk sedih..

~MisZ BintanG~ said...

aku doakan abah ko cepat sembuh babe..anak mana tak syg bapak sendiri=<

JAY said...

thanks babe... tp anak slalu x pasan jasa ayah sndiri... :(

hazirah abdul rahman said...

doa dan terus berdoa ye noty boy,,=)

JAY said...

insyaAllah... thanks yea noty gurl...:)

Ahmad Boss said...

smga ayah mu cpt smbuh jay..

mcjust.lol said...

abah tepon k adik arini, siap oyak nk mkn gulai mok long lg..huhuu..abah selera dh mkn lony~ kecek pong molek dh... tp xlarat lg la...

JAY said...

[boss] tq!! :)

[ejah] yeke?? ok2.. papehal mu oyk ke aku..:P

Meen Eunos said...

ko ni jaat gak eh Jenab.
haha~

semoga abah mu cepat semboh.

JAY said...

biase ah tuh... nme pn laki.. hehe.. thanks!

m!S$ sImpLe.. said...

huh sedihnyee....
semoga kamu jadi lebih tabah oke..

JAY said...

emmm... thanks miss simple... abah da semakin sembuh...

time kasih semua!!

:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails