Friday, April 30, 2010

Pok Nik

hari keempat arwah abah meninggalkan kami....

mama ada berpesan pada seorang kenalan abah, nama panggilannya poknik untuk tolong membacakan tahlil di kubur abah pada setiap pagi.... dan pada hari ini, poknik datang ke rumah kami pada awal pagi kira-kira jam 7 untuk mengajak aku pergi bersamanya...

dengan aku yang belum mandi, baru selesai solat subuh.. (subuh gajah mu rupenye jay!).... aku mencapai kopiah abah dan buku panduan tahlil keluar menuju ke poknik... poknik menunggu bersama motor honda lampu bulatnya... sampai dekat poknik, dia senyum melihat aku... "naik muto poknik jah la" katanya... aku mengangguk perlahan dan terus memboncengnya...

poknik agak berumur... agakku dalam lingkungan 75-80 tahun... namun dia masih gagah untuk pergi ke sana ke mari di dalam kampung, dia juga still mengerjakan padi! kadangkala aku perasan tangan tuanya menggigil-gigil mengawal motornya ketika turun dan naik bukit... maybe aku ni berat sangat kot... menyusahkan orang je kau jay... teruk..

sampai di kawasan perkuburan, aku terus mencari tikar dan menghamparkannya di dean kubur abah... dulu kawasan kubur ni tempat yang paling menakutkan aku, sekarang dah terbalik.. maybe sebab aku selalu boleh 'jumpa' abah kat sini... kami memulakan bacaan tahlil, poknik mengetuai aku... maklumlah, aku ni jahil sikit... bacaan tak berapa lancar... masa kecil abah ajar mengaji aku nangis... lepas tu berhenti terus... padan muka kau jay!

selesai tahlil, aku membuang semua daun kering dan ranting yang berselerak atas kubur abah... tiba-tiba poknik berkata, "hubungan ayah dan anak ni sangat rapat... rapat sampai tiada boleh halang kecuali Allah swt... bagi ayah yang sudah meninggal dunia, doa anak-anaknya Allah akan sampaikan terus kepada rohnya.. walau si anak menyebut bismillah dalam keadaan tidak sengaja atau tanpa niat, pun Allah akan sampaikan kepada si ayah... apatah lagi kalau dibaca yasin, ayat suci al-quran dengan niat untuk si ayah.. maka berganda-ganda lah rahmat Allah kepada roh si ayah"..... aku terkedu... baru sekarang aku tahu benda ni... aku ingatkan kena baca yasin or tahlil semata-mata baru boleh tenangkan roh orang yang sudah meninggal... jahil sungguh kau jay!!!

malam ke tujuh tahlil abah, poknik menemuiku sebelum dia pulang ke rumah... "anak ni, esok dah nak balik ke kuala lumpur kan? tak apalah, doa kat mana-mana pun sama... kubur tu nanti poknik pergi la selalu tolong bacakan tahlil.. benda yang poknik boleh buat, poknik tolong buat" katanya sambil tersenyum...

terima kasih banyak poknik... banyak yang aku belajar dari poknik sepanjang 4 hari bersamanya ke kubur abah awal-awal pagi... dia seorang yang sangat berpengalaman, selalu bercerita, sangat tak lokek ilmu.... hanya Allah swt sahaja yang dapat membalas budi baik poknik....:)


Moral Of The Story - belajar dari yang berpelajaran


8 comments:

efa fairuz said...

bagus poknik tu..nsb baik ade die kan..buleh die tlg jage kubur abah..bile kite nak renovate kubur abah eh jen..aku bukan tau pon sape2 yg ade jual batu nisan seme tu..nnt blk ni aku try cari la..

atia™ said...

bgus laa poknik ni .. tp hok mane 1 eh ??

JAY said...

[kakak] emm... tu la... byk jasa die.. huhu... aku da suh kacik n apih setelkan.. da tempah da seme, cume x g psg je lg.. mu blik nnt mu bincang la nge kacik.. huhu..:P

[adik] ade la.. awk g tnye mama la..

citahrudin said...

moral of de storimori-

ko kena slim kan diri demi poknik

JAY said...

ceittt!! hahahaha...:P

ZiLa said...

hai...
ermm...post yg menarik..mengingatkan sy pd seseorg..

tersentuh ht sy ngan sume pesanan poknik tu...
kdg2 kite manusia blh lupe ngan sume tu kan..

takziah..bnyk2 berdoa utk arwah..

JAY said...

emm... thanks yea zila... itulah, kite xleh igt sme bnda... kite kene amik kesempatan cr ilmu dengan org yg berpengalaman...:)

natashacherahim said...

jatuh air mata ni...

*Al-Fatihah buat arwah abah awk...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails