Thursday, August 5, 2010

Perempuan Tidak Bertudung

aku agak mengambil berat tentang perihal perempuan... kenapa? salah satu sebab ialah adik beradik aku semuanya perempuan...

aku suka cari artikel mengenai perempuan dan salah satunya adalah mengenai pemakaian tudung... aku ada ramai member perempuan yang tak pakai tudung..

aku terbaca something mengenai pemakaian tudung dan aku agak segan untuk menegur kerana diri sendiri juga tidak begitu sempurna...

ni yang aku dapat dari group facebook yang aku join..

Rasulullah saw pernah bersabda :
"Dua kelompok ahli neraka yang belum saya lihat: Satu kaum bersama mereka cemeti-cemeti seperti ekor unta, mereka memukul manusia dengannya. Dan wanita-wanita yang berpakaian tapi telanjang, berjalan melenggok, tidak taat kepada Allah, kepala mereka seperti pundak unta yang condong. Wanita-wanita ini tidak masuk surga dan tidak pula mencium bau surga, padahal baunya surga dapat dihidu sejauh perjalanan sekian sekian". (Hadits Riwayat Imam Muslim)


Ancaman yang terdapat dalam hadis ini ialah wanita yang tidak menutup aurat dengan sempurna tidak akan dapat mencium bau syurga, apatah lagi untuk memasukinya.

Agar tidak termasuk dalam golongan ini, tutuplah aurat mengikut cara yang telah ditetapkan oleh syariat. Iaitu menutup seluruh tubuh badan melainkan muka dan kedua tapak tangan. Pakailah tudung sehingga dapat menutupi paras dada, pakaian yang longgar dan tidak nipis serta tidak menampakkan susuk tubuh anda.
WALLAHU TA’ALA A’LAM

sumber - group "apa hukum islam tidak tahu pakai tudung ahli neraka"

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

ada lagi satu video aku tengok dalam facebook, ayat dalam video tu ada sebut..

"neraka adalah tempat bagi perempuan yang tidak berjilbab"

astaghfirullah.. terkesima jap aku baca..

aku pun sedang memperbaiki diri~


Moral Of The Story - sekadar mengingatkan



8 comments:

Pencacai Alim said...

alhamdulillah..Takbir!!!

frwls said...

tegur kena marah.......

terlalu terpengaruh dengan cerita pelacur bagi minum anjing dapat masuk syurga.

citahrudin said...

like ini entri 15ribu juta kali

dilla ohh lala said...

cool fact :)

Seri said...

renung-renungkan & selamat beramal

Apai said...

sangat setuju wahai sohabat, ramai gak pompuan yg pakai tudung...tp sedaq ka x cara depa pakai tudung tu syariah compliance @ x...hmm, apepun aku sekadar mengingatkan diriku dan kawan2 noh..no offend...

biri-biri nakal said...

aku....aku....aku....

aku lah cicakman!!

perempuan ITU said...

setuju ye setuju :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails