Monday, August 23, 2010

In Memory, Abah : Part 5

hujung minggu baru ni aku balik kelantan.. tujuannya nak berbuka puasa dengan masakan mama la semestinya.. hehehe... baru kick beb.. yela.. lagi pun raya nanti aku balik 2 hari nak raya.. feel dah nak raya.. mana best dowh..

bulan puasa @ ramadhan memang banyak meninggalkan kenangan dengan Abah... bermula dengan bersahur, tempoh berpuasa, berbuka dan terawikh, memang ada kenangan Abah..

Bersahur,
selalunya tiap-tiap pagi memang Abah kejut sahur.. nak harap bangun sendiri, haram... tido sesuka hati je..
sebelum Abah kejut, Mama akan kejut dulu.. macam biasa la Mama tak nak bagi Abah marah-marah di pagi yang hening.. selalunya Mama kejut sambil cuit-cuit tapak kaki memang akan menyedarkan kami adik beradik.. tapi kitorang susah nak bangun, bengang satu hal sebab Mama geletek-geletek camtuh.. haha..
tapi kalau dengar suara Abah kejut, "jen, bangun jen" camtuh je automatik aku bangun.. suara je.. tak de cuit-cuit.. kalau tengah mimpi roh aku merayau-rayau sampai Amerika pun pecut balik kelam kabut masuk badan bila terdengar suara Abah.. aura katakan..

Tempoh Berpuasa,
Abah selalu keluar rumah.. berjalan-jalan sana-sini nak habiskan masa.. hobi Abah pun adalah memandu... tapi, dia berjalan sorang-sorang.. tak ajak,T_T... Abah memang tak nampak sangat letih dia puasa.. tapi dalam sehari tu mesti dia ada tido petang.. kalau kitorang adik beradik dan Mama tido dia marah lak.. "nok jadi gapo gak tido pah ceroh.. tok kejut tok bangun.. perajo ko tido tuh".. Abah ni kelakar lah!

Berbuka,
selalunya pukul 6 tu semua orang dalam rumah dah senyap dan bersedia tunggu waktu berbuka.. pukul 6 ok? bukan pukul 6.30 or pukul 7... Abah memang akan marah siapa-siapa yang still bergalok or bising-bising waktu tuh... maybe Abah dah lapar kot.. hehe...
Abah pun memang suruh Mama masak pukul 5 lagi.. kalau pukul 6 Mama tak setel lagi dengan lauk-lauk semua, Abah akan start membebel.. Mama la orang paling kalut masa tuh..
Abah lak jenis kena ada lauk gulai setiap kali dia makan... gulai telur pun dia tak kisah asalkan gulai... satu lagi makanan peberet Abah tiap kali berbuka ialah jemput-jemput buah kurma.. susah nak tengok takde menu tu..

Terawikh,
masa kecik-kecik dulu Abah selalu bawak aku pergi masjid masa terawikh.. Abah ajar aku duduk dalam saf depan-depan, sebelah dia, sekali dengan orang-orang tua.. katanya lebih khusyuk.. kalau aku duduk sekali dengan budak-budak lain confirm aku ajak borak nye.. haha..
kadang-kadang kalau Abah tak larat nak pergi masjid dia ajak terawikh kat rumah je.. dia la imam+bilal.. aku tolong iqamat je... bacaan bilal masa terawikh tu Abah jugak yang baca.. sampai aku dah hafal dah bacaan tuh..
bila dah besar nih, aku jarang ada kat rumah masa puasa.. yela, cuti kolej pun berapa hari sangat.. jauh dari kampung semangat nak terawikh tu kurang sikit... selalu ponteng.. bila balik rumah dekat-dekat nak raya, kemalasan tu berterusan.. Abah memang dah tak ajak pergi masjid, dah besar katanya, pandai-pandai la fikir... bila Abah dah balik dan tengok aku tak pergi macam biasa dia berbunyi lah, "nok jadi gapo terawikh tok gi.. bendo buleh pahalo besar free-free pun tokse amik peluang lagi"... (=.=")


sepanjang 3 hari balik kampung baru ni, kehilangan Abah sangat terasa..
takde suara tegas Abah untuk kejut sahur...
takde suara Abah nak membebel kalau tido sampai petang pun...
takde kalut-kalut pukul 6 petang tu nak siapkan juadah elak Abah marah; baru ni orang dah azan maghrib aku rilek lagi duk potong bawang...
yang paling ketara, ketiadaan Abah di meja makan paling dirasai... selalu situ lah tempat dia bagi ceramah untuk kami adik beradik..

kami sangat merindui Abah, terutama sekali Mama.. happy aku tengok Mama 2 hari lepas sebab dia dapat mimpi jumpa Abah.. duk ulang-ulang cerita benda yang sama... :')

tak sangka ramadhan tahun lepas ramadhan yang terakhir untuk Abah... Abah tak pernah tinggal puasa, tak pernah tinggal terawikh, siap jadi imam + bilal lagi dekat surau..

semoga roh Abah dicucuri rahmat Allah s.wt.. al-fatihah~


*al-fatihah juga untuk famili member aku, kak zira (noor azira abdullah) kerana kehilangan bapa tersayang semalam.. semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang-orang beriman...


Moral Of The Story - ibubapa tiada galang ganti



15 comments:

Pencacai Alim said...

ada ke roh boleh lari lintang pukang cmtu? hakhak

Takziah kat keluarga ko dan mmber ko..

efa fairuz said...

wuu.. T__T

roh lari lari sampai amerika boleh pecut cepat cepat sebab takut abah eh.. huhu

"tapi, dia berjalan sorang-sorang.. tak ajak,T_T..." haha bongok gile.. memang la, kalau bawak anak, sebok nak berenti kedai sbb anak nak beli macam macam..abeh la duit :p

hmm.. aku pun mimpi abah semalam.. abah tido, golek golek.. gemuk, muda, macam budak umur 15 thn.. kulit cerah, tak sunbirn macam biasa.. aku duduk je tepi katil, kejut abah sekali, tapi tak sampai hati tengok abah tido.. abah nampak muda wohh!

efa fairuz said...

sunburn la deyyy.. bole pulak salah eja..

mcjust.lol said...

huhuuu.. rindu gilee kat abah!! T__T



*wey buat la pop-up window comment! payoh ejah nk komen!

Haa Fakihah said...

betul la tu kak "sunbirn". ahhahaa,

mama dk cite bende same je. aku la org yg same kene dgr. T_T

efa fairuz said...

takpe cik pahni aku call mama, biar mama cite kat aku pulok hehehe

Dee Zahari said...

*terpikir cmne la saya bila ayah saya dah takde di dunia nie..

al-fatihah utk abah awk

p/s= aku setuju nge mu ejah, buat pop-up window..dislike this

heee

JAY said...

jeni: ada kot.. aku pernah sedar-sedar je berpeluh.. haha.. thanks yea...:)

kakak: sunbirn!!!!! wahahaha... rindu abah lol.. Y_Y

kacik: hahaha... dah mama takde sape nak luah.. mu jela kena,.. haha!

ejah & dee: payoh mende nye? senang la komen dalam satu page je.. (penting ke pop up window?)

Apai said...

Salaam, la tahzan ya akhi..im following all ur sequal posting "Memory,Abah" from very beginning my dear friend. Although its melancholic but its give strong message to all ppl out there to love their parents in this world plus you have shown ur true love to ur late Abah i guess in this epic posting. Hah, i think u should wrap all the posting regards ur late Abah in an Memoir Of My Abah..publish ok gak...haha..neway gud luck in future.

m!S$ sImpLe.. said...

emmm b strong:(

JAY said...

sopi: thanks yea sopi.. your words have encourage me to continue writing this epic In Memory, Abah.. thanks fren.. i'm also surprised that you have changed a lot compare with during our adolescene.. congratz sopi!!

miss simple: thanks.. really appreciate it...:)

Apai said...

what!! change!...mesti mu nok kato aku gemuok!...huh,...hahahaa..gapo doh ore oyat, sekali air bah, sekali pasir beruboh...hahaha

JAY said...

hahahahhaa... bukan gemok larh! ade la.. kuikuikui...:P

Hamzah Ian said...

aku dah lame tak balik kmpung ni..

JAY said...

raya nanti balik lah..:D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails