Tuesday, June 29, 2010

Top 5 Makanan Kegemaran

yea.. aku tengah lapar sangat masa buat entry nih.. krukk kraakkk krrukk kraakk bunyi perut.. uhuk!

5. Nasi Goreng Biasa

biasa je kan? nasi goreng yang digoreng secara simple-simple je.. masuk ayam sikit, sayur sikit, garam, cili kering.. tuff!! siap! sangat susah nak tengok kalau aku tak makan nasi goreng.. kalau makan kat kedai pun banyak makan nasi goreng je.. bila aku tak makan nasi goreng, maknanya aku jimat duit ler tuh.. hoho!

4. Nasi Lemak

perghh!! sedapnya... kecur air liur aku.. bau je pun dah mengancam jiwa yang memberontak ni.. pulak sambal tumis dia pedas, memang masuk dengan aku.. (kau orang kelantan kan? asal makan pedas?).. nak-nak pulak makan nasi lemak ni malam-malam yang penuh dengan angin bayu meniup lembut rambut berterbangan halus, aduh!! terbaikk wokk!!

3. Nasi Ayam

ni lagi satu, dapat makan nasi ayam ni memang rasa nak mengalir air mata... sedap sangat! tapi aku jarang makan kat kedai nasi ayam ni.. aku lebih suka makan nasi ayam yang mama aku buat.. rekod aku pernah tambah sampai 5 pinggan! ada bran nak lawan? tapi lepas tu sampai ke malam aku tak boleh nak isi perut dah.. oh ya, mama aku memang pandai buat nasi ayam sebab dulu masa zaman-zaman bercinta dengan arwah abah, mama memang bekerja menjual nasi ayam.. slurrrppp!!

2. Nasi Kerabu

aha.. ni jela bukti yang aku ni memang orang kelantan! sukanya aku dengan nasi kerabu ni.. ada banyak jenis sebenarnya nasi kerabu tapi aku suka makan yang ni jela, nasi kerabu hitam.. kalau pergi pasar malam or bazar ramadhan kat KL, memang aku cari nasi ni.. ambil lauk daging bakar + budu lebih sikit + solok lada.. perghh!!!

1. Mee Bandung


heh! ni la makanan yang paling aku suka!! mee bandung... setahu aku mee bandung ni berasal dari johor kan? tak peduli lah yang penting aku suka.. mula-mula aku jatuh cinta dengan makanan ni masa aku first time try makan kat kuantan parade.. sekali hirup kuah dia, pedas + panas! tapi membuatkan aku lagi nak hirup.. semakin pedas dan panas semakin banyak pulak aku hirup.. peluh takyah cakap la banyak mana keluar, hidung pun berair-air meleleh.. hahahaha... aku ingat nak try makan yang dekat johor punya, mana tahu rasa dia lagi TERANGKAT!!!

aku memang sangat susah makan tak habis... heh..:P

p/s: gambar ehsan encik google

Moral Of The Story - makan untuk hidup!

14 comments:

frwls said...

ini semua biasa punya. cari la yang rare.
ini semua aku boleh masak.

*berlagak

miss lolly a.k.a luvfareda said...

xsuke nasi lemak n mee bandung :P

gelarezz said...

alamak...masak nasik goreng je aku reti...
hahahahaha

dilla ohh lala said...

haha..btol2.cari yg rare :p
nak try makanan baru..

JAY said...

caki: boleh masak?

lolly: takut gemok? hehe..:P

farah idayu: ok dah tu.. ade gak selera selera aku.. senang nanti.. eh? haha..:P

dilla: owh, saya sangat mencintai nasi!!

efa fairuz said...

oi..sedapnye.. mu tak oyak pon mu paling suke sambal tumis ikan bilis yg aku buat..kan kann? baik ngaku jen..

Zaini Punye Citer said...

mee bandung dpn umh aku plg sedap dlm pantai timur..:)

JAY said...

kakak: hahahaha!! memang aku suka! balik nanti masak! tapi tu lauk je.. ni aku cite pasal makanan yang merangkumi semua aspek (nasi/mee/sayur/ayam).. heh...:P

jeni: yedop mu? aku turun kuantan nanti bawak aku k? hoho..:P

biri-biri nakal said...

aku paling suka nasi free~

*yang nakal*
PALINYER!!!

JAY said...

palinyer: damn!!! hahaha!

Zaini Punye Citer said...

aritu trn ktn tak mau singgah..hakhak..tapi siyes mee bandung tu mmg best..kalau mu rasa sekali, cnfirm ko nk stay trus kt ktn.. :)

mcjust.lol said...

xterasa pun nak makan mee bandung.. heee

mcjust.lol said...

mg tgh lapar kn? tadi ejah bru je makan nsik grg paprik, pastu bngkus roti canai dua, pastu ade waffle coklat lg, hahaha bnyaknye makanan! minum pulak milo panas! hahaha

JAY said...

jeni: ahah.. sori la aritu tak sempat.. timing lari.. mu saje je kan buat aku tak sedap duduk.. hoho..:P

ejah: hehe.. aku makan yang mama masak!!! hoho..:P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails